Tasarım sürecini oluşturan basamaklardan ilkini oluşturan araştırma süreci, bu tasarım serüveninde tasarımcıya ışık tutacak, rehberlik edecek, belki de misyonu en derin ve elzem aşamalardan biridir desek, yanlış olmaz. Tasarımcının gideceği yönü ve oluşmakta olan fikirlerini ateşleyen kıvılcım bu aşamada yatar. Trendler ve marka kimliği doğrultusunda oluşturulacak olan tema ve konsept geliştirme metodları için gerekli olan unsurları bünyesinde barındırır.
Araştırma aşamasında elde edilen verilerin sentezlenmesinden sonra analiz sürecini başlatan tasarımcı, kendisine gerçek anlamda kılavuzluk edecek fikir ve imajları bir araya getirir. Bu imajların bir panoda toplanmasıyla, tasarımcının tasarım sürecinde, müşterinin de sunum aşamasında tasarımla bağ kurabilmesi ve onu içselleştirebilmesi açısından oldukça önemlidir. Tasarımcıya esin kaynağı yaratacak olan, Moodboard olarak adlandırılan bu ilham ve hikaye panosu, araştırma aşamasında elde edilmiş fikir ve görsellerin düzenlenmesiyle, rafine bir hale getirilir ve tasarımcının, bu karmaşık süreçte dağılmadan, odak noktasını tema ve konseptten uzaklaştırmadan çalışmasına olanak sağlar.
Moodboard’da, tema doğrultusunda fotoğraf stok sitelerinden alınan görseller ile çalışılabileceği gibi, dergilerle çalışarak da daha önce akla gelmeyen ve rastlantısal olarak karşılaşılmış imajlar da büyük bir uyum ve ilham olanağı sağlayabilir. Görseller haricinde, yeşermekte olan fikirlerin eskizleri, düşünsel süreçte oluşmaya başlamış tasarı tohumlarının yazı ve çizimle anlatımları, kumaş örnekleri ve aksesuar parçaları, renk kartelası, desen ve doku örnekleri ve ürüne dönüşmesi muhtemel tüm tasarım fikirlerine ilham olabilecek herhangi bir nesne yer alabilir.
Duygu Tezsever
Atölye İzmir Moda Eğitmeni