Sanatın doğuşundan bu yana figür, resmin ana konusu oldu. Figürü anlamlandırmak, onu mükemmel formuna ulaştırmak için çalışmalar yapıldı. Zaman içindeki farklı sanat eğilimleri doğrultusunda özellikle insan figürü yeniden ve yeniden yorumlandı. Leonardo da Vinci, Dürer ve Michelangelo gibi birçok Rönesans dönemi sanatçıları, insan vücudu hakkında ayrıntılı incelemeler yaptıktan sonra ideal ölçüleri yani oranları oluşturmaya çalıştılar. Bedene ait dış formları, kemiğe ve kasa ait yapıları ve bunların hareketlerini gözlemlediler. İnsan vücudunun dinamiklerini ortaya çıkaracak en uygun duruşları aradılar.

Atölye İzmir’de kurslarımıza katılarak figür çiziminin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Günümüzde de figüratif resim sanatının temel bilgisini sanatsal anatomi oluşturuyor. İster resim ister animasyon, ister grafik tasarım, ister moda alanında kendinizi geliştirmek isteyin; başlamanız gereken en önemli noktalardan bir tanesi anatomi olacaktır. Çünkü bir formu basite indirgemek, onu soyutlaştırmak ya da farklı biçimlerde ifade etmek istiyorsanız öncelikle esas yapıyı tam anlamıyla kavramalısınız. Sonrasında kendi moda figürünüzü oluşturacağınızda ya da karakter tasarımınızı yapacağınızda nereden yola çıkacağınızı çok iyi bileceksiniz.

Atölye İzmir’de kadın, erkek ve çocuk figürü anatomi çizimi dersi.

İnsan vücudunun oranları tabiki bir mimar, iç mimar ya da endüstriyel tasarımcı için de önemlidir. Sanatın ve tasarımın temelinde insan olduğuna göre ortaya çıkarılacak bir koltuktan tasarlanacak banyoya ya da bir limon sıkacağına kadar her şey insan vücuduna uyumlu olmak zorundadır. Bu alanlar için insan vücudunun yapısı özellikle ergonomi bakımından önem kazanır.

Bunların yanında insan figürü yani desen çiziminin en önemli olduğu durumlardan bir tanesi de yetenek sınavları. Bu sınavlarda özellikle figürü doğru oturtabilmek, eklemlerin, uzuvların yerlerini doğru belirleyebilmek önemlidir. Tonlama yaparken de hacme, kemiklerin ve kasların hissine, derinin yüzeyine dikkat edilmelidir. İnsan formu bir bütündür. Bu formu meydana getiren her bir yapının kendine ait özellikleri ve birbirleriyle ilişkisi vardır. Baş, kol, gövde ve bacaklarının her biri kendi içinde ayrıntılı olarak incelenmelidir.

Atölye İzmir’de canlı modelden desen çizimi.

Desen çalışması yaparken formu geometrik şekillere indirgeyerek çözümleyebilirsiniz. Özellikle sınava hazırlanıyorsanız iskelete ve kaslara ait dinamikleri canlı olarak gözlemlemek sizin için çok faydalı olacaktır. Canlı model çalışmalarının yanında günlük hayatınızda çevrenizdeki insanların duruşlarını, el, ayak yapılarını, farklı yüz ifadeleri sırasında yüzde olan değişmeleri incelemenizi tavsiye ederim. Resimle ilgili her konuda olduğu gibi anatomi çizimini de tam anlamıyla kavramak istiyorsanız bol bol çizim yapmalısınız.

Merve Coşkan
Atölye İzmir Eğitmeni

 

Leave a Reply