Maskot, markalar için eğlenceli, hedef kitlelerinin ilgisini çekmek, marka yapısının ruhunu ve doğasını yansıtmak için oluşturulan aracılar, kişilik kazandırılan bir yansımalarıdır. Ayrıca Maskotlarmüşterilerin zihninde kalıcı bir hale gelmenin kısa yoludur.
Örneğin herkes, Yapıkredi’nin Vada karakterini, Arçelik’in Çelik’ini pazarlama kanalları sayesinde bilmektedir. Maskotlar, markaların vermek istedikleri mesajları, eğlenceli, güven veren bir üslupla duygusal bağ kurarak güçlü bir şekilde iletirler.
Maskot Tasarımı Nasıl Yapılır?
Bir maskot, markanın iletişim aracı haline gelerek onu geleceğe taşıyabilir, satışları arttırabilir, çok güçlü bir pazarlama etkisi gösterebilir. Ancak benzer şekilde, doğru ve iyi araştırılmış bir planla şekillenmezse markayı yerle bir edip, imajını da sarsabilir. Bir maskottasarımı başlangıç aşamasında, marka sahibinden gelen brief ile markanın yapısına uygun kavramlar ele alınarak eskize dökülür.
Bir maskot tasarımının eskiz aşamasının sonunda bazı sorulara doğru cevaplar verilmiş olması gerekir;
-
- Maskot marka için ne anlatıyor?
- Maskot bulunduğu pazar içerisinde ayırt edilir özellikte mi?
- Maskot bir kişiliğe ve hikayeye sahip mi?
Eskiz aşaması bu süreç ile bittikten sonra maskottasarımının renklendirme aşamasına geçilir. Maskottasarımının renklendirme işlemi markanın kurumsal kimliği göz önüne alınarak oluşturulur ve müşteriye sunulur. Müşteri yönlendirmelerine göre revizeler yapılarak markaya hizmet etmesi için göreve başlar. 🙂
Merve Cıva
Atölye İzmir® Grafik Tasarım Eğitmeni