Grafik Tasarım, iletişimi sağlamak için metni ve görseli yaratıcı bir şekilde bir araya getirmeye dayanan bir çözüm sürecidir. Başlangıca dönersek 15. yüzyılda gerçekleşen kitap üretimi ve baskısı, tasarım düşüncesini bir ihtiyaç haline getirdi. Bununla birlikte tasarım bir iletişim aracı haline geldi. Bir döneme gelindiğinde ise üretim ve tasarım birbirinden ayrıldı. Reklam ajansları, dergiler ve kitap yayıncıları gibi birçok kuruluş, sanat yönetmenlerini işe almaya başladı. Sanat yönetmenlerinin işi, ürünün ambalaj tasarımından başlayarak tüketiciyle buluştuğu noktaya kadarki tüm görsel elemanlarını etkili bir şekilde düzenlemekti. Böylelikle reklamlar da boyut değiştirdi ve izlemesi eğlenceli bir hal aldı. İnsanları ekran başında tutan ve hedef kitleye bir iş mesajını görsel olarak ileten reklam tasarımı oluşturdular. Tüm bunlar, işletmelerin piyasada öne çıkmasını kolaylaştırmak içindi. Tüketiciler ve potansiyel müşteriler için tüm pazarların üzerinde derin etkiler yaratan tasarımlar böylelikle ortaya çıkmaya başladı.

Bu sürecin bu şekilde gelişmesinde en etkili araç ise bilgisayar olmuştur. Adobe, Macintosh ve Windows sistemi için grafik işlemcili programlar üretti. Illustrator’un sunduğu hassas çizim araçları ve çevrimiçi font kullanımı, Photoshop’un manipülasyon ve resim düzenleme konusunda sunduğu imkanlar kısa sürede bu programları popülerleşti. Çünkü bu programları kullanarak istediğiniz her şeyi yapmak mümkündü.

Adobe Illustrator  Ne İşe Yarar?

Adobe Illustrator Vector tabanlı bir programdır. Oluşturduğunuz noktaları birbirine bağlayarak ve eğim vererek istediğiniz çizimi yapabilirsiniz. Ve bu çizimin en önemli yanı büyütme ya da küçültme yaptığınızda herhangi bir çözünürlük kaybına uğramamasıdır. Illustrator çizimleri Photoshop’ta yapılan çizimlere oranla daha çizgiseldir. Genellikle logo tasarımı, kartvizit, broşür, cepli dosya, zarf gibi kurumsal kimlik elemanlarının tasarımı için uygundur.

Adobe Photoshop ile Yapabileceklerimizin Sınırı Var Mı?

Photoshop ile yapabilecekleriniz bence adece hayal gücünüzle sınırlı. Photoshop’un katman mantığı ve ayrıntılı renk düzenlemeleri, gelişmiş fırça seçenekleri, efektleri, perspektif özelliği , 3d seçeceği ve sayamadığım daha bir sürü özelliğiyle size gerçekten uçsuz bucaksız bir alan sunuyor. Photoshop, Illustrator programından farklı olarak pixel tabanlıdır ve bu da işlem yapmak istediğinizde bu pixelleri seçmeniz gerektiği anlamına gelir. Yani bir görseli rahatlıkla kesip parçalara ayırabilirisiniz. Bu anlamda hem manipülasyon hem de dijital illüstrasyon alanında şu an dünyada kullanılan lider program.

Adobe Indesign ile Neler Yapılabilir?

Adobe Indesign dergi gibi çok sayfalı tasarımlar için yaratılmış bir program. Mantığı Illustrator programına daha yakın. Çoklu sayfaları kolay şekilde yönetebilmek, metineri düzenleyebilmek için elverişli bir arayüz sunuyor. Editoryal tasarımların belkemiği bir program kısacası.

Tasarım Programlarını Öğrenmek Kolay Mıdır?

Tasarım programları özellikle bilgisayar konusunda deneyimi olmayanlar için belki zor gibi gözükebilir ama burada önemli nokta öğrenilenleri tekrar etmek ve bol bol uygulama yapmaktır. İşin içine bir kez girdiğinizde programlarla ne kadar haşır neşir olursanız sizin için o kadar iyidir. Diğer bir önemli nokta ise tasarım programlarıyla tasarım prensiplerini nasıl birleştireceğiniz ve tasarımın püf noktalarını kavramaktır. Atölye İzmir’de Grafik Tasarım eğitimlerine katılarak bu süreci bizimle birlikte yaşabilir, programların ve tasarım ilkelerinin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Merve Coşkan
Atölye İzmir Grafik Tasarım Eğitmeni

 

Leave a Reply