Storyboard film yada animasyon gibi hareketli çalışmalarda senaryonun görselleştirimiş bir taslağıdır. Hikayenin somutlaşmasını ve böylece çekim ya da sahne kompozisyonu sırasında iş sürecinin çok daha kolay ilerlemesini sağlar. Storyboard üzerinde kamera hareketleri, ışığın nereden geleceği, oyuncuların hangi ölçeklerde çekileceği gibi detaylar belirtilir. Çekim sırasında sahnenin etkisini artırmak, sahnelerin görsel tuttarlılığının sağlamak ve oyuncuların sahneleri anlaması adına büyük önem taşır.
Storyboardlar film, reklam, müzik klipleri, tv gösterileri, kısa metrajlı filmler, animasyon filmleri hatta operalar için dahi kullanılır. Ardışık görsellerin bulunduğu her türlü çalışmada storyboard’lardan yararlanılabilir. Bu bir hikaye kitabı dahi olabilir. Özellikle bir yönetmen ya da yapımcı işe başlamadan önce ortaya çıkacak çalışma hakkında fikir edinebilmek için kağıt üzerinde bu tarz bir çalışma görmek ister. Çünkü yönetmen çekim sırasında sahnelerin etkisini artırmak, seyirciyi o duyguyu aktarmak için görsel problemleri çözmek zorundadır.
Storyboard her bir sahnenin ayrı kutucuklar içinde şematik bir şekilde gösterilmesi esasına dayanır. Storyboard’ta çok profesyonel bir çizim yapılmasına gerek yoktur. Önemli olan mekanın ve karakterlerin nasıl konumlandırılacağı ve kamera hareketlerinin nasıl olacağıdır. Yönetmen sahneyi nasıl görüyorsa açık bir şekilde kareye yansıtmalıdır. Bunun için planlara, çekim ölçeklerine ve kamera hareketlerine hakim olmak gerekir. Storyboard çizerken yapılması gereken şey, kilit sahnelerdeki etkiyi en iyi nasıl anlatabilirim ve geçiş sahneleri ana konuya nasıl hizmet etmeli sorularını yanıtlamak olmalıdır.
Merve Coşkan
Atölye İzmir Eğitmeni