Kağıt Nedir?

Ham maddesi odun, saman, yosun gibi bitkisel maddelerdir ve üzerine baskı yapılmaya elverişli tabakaya kağıt denir.
Baskı sistemlerine göre kağıtların özellikleri değişiklik gösterir. Baskının oluşabilmesi için gerekli olan temel şart, kullanılan mürekkebin kağıt yüzeyine tutunabilmesidir. Bunun için kağıt baskı esnasında yıpranmamalı ve de liflerinin boya özünden daha dayanıklı olması gereklidir. Bir kağıdın sağlamlığı, çok renkli baskılarda çok daha önemli olmaktadır. Kağıdın kalitesi içindeki katkı maddeleri ile yakından ilgilidir. Her baskı sistemi kağıttan belli oranda boyayı emmesini ister. Kağıt bu niteliği içindeki tutkal miktarı ve yüzeyinin mat veya parlak olması ile kazanmaktadır. Tutkallı kağıtlar daha iyi baskı vermektedirler. İçinde tutkal olmayan kağıtlar çabuk nemlenir ve çürük olurlar.  Sonuç olarak: Reprodüksiyon orijinale çok uygun olarak yapılmış olsada aşırı emici kağıt baskı kalitesini düşürür.
Kağıt ne kadar beyaz olursa, basılan resimler o kadar kendini gösterir, kontrast ve aydınlık olur.

Kağıtların Baskı Sistemlerine Göre Özellikleri

Ofset Baskı Kağıtları ve Özellikleri

Bu baskı tekniğinde kullanılan kağıtların düzgün, pürüzsüz yüzeyli olması baskı kalitesi için önemli değildir. Gofreli ve desenli kağıtlarda da baskı yapılmaktadır. Ofsette düz, pürüzsüz ve eşit kalınlıktaki kağıtlara çok daha kolay baskı yapılmaktadır.

Tifdruk Baskı Kağıtları Ve Özellikleri

Tifdurk kağıtları eşit kalınlıkta, yumuşak ve elastiki olmalıdır. Ancak bu şekilde silindir şeklindeki tifdurk kalıbı ile uyum sağlar. Bu baskıda kullanılan boya akıcı olduğundan kuruma sırasında kağıdın emiciliği çok fazla önem taşır. 

Rotatif Ofset ( Web Ofset ) Baskı Kağıtları Ve Özellikleri

Çok yüksek tirajlı işler ve gazeteler rotatif ofset baskı makineleri ile basılmaktadır. Bu makinelerde kullanılacak kağıtların özellikle sağlam, elastiki, bobinlerin eşit gerginlikte sarılmış olması gerekmektedir. Rotatif baskı, düz ofset baskı, yani tabaka halinde olan kağıda baskı yapan sisteme göre 3-4 kat daha hızlı baskı yapmaktadır. Kağıdın bu hıza dayanması ve yırtılma yapmaması gerekmektedir. 

Tipo Baskı Kağıtları Ve Özellikleri

Bu baskı sisteminde, basılan kısımlar yüksekte ve sert olduğundan kağıt yüzeyinin özellikleri ve elastikiyeti önemlidir. Basılacak işe göre kağıt seçimi yapılmalıdır. Tipo baskıda çok renkli işler için mat kağıt tercih edilir. Daha az önemli işler için 1. Hamur, hatta tek renkli baskılarda 3. Hamur kağıt kullanılabilir.

Kağıt Hakkında Bilinmesi Gerekenler ? Kağıtların Matbaacılık Dilinde Adlandırılması

Matbaacılık sektöründe kağıtlar, birinci hamur – ikinci hamur – üçüncü hamur  yani imalat şekillerine göre sınıflandırılmış olurlar. Bunların dışında da birbirinden farklı özelliklere sahip kağıt çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler nelerdir?

1.Hamur kağıt : Bileşiminde selülozu çok odunu az olan.
2.Hamur kağıt : Bileşiminde odun ve selüloz oranı neredeyse eşit olan.
3.Hamur kağıt : Bileşiminde odun oranı çok fazla selüloz oranı az olan.
Kuşe kağıt : Bileşiminde %5 odun bulunan parlak ve mat cinsi bulunan kaliteli kağıt.
Pelür : Çok ince ve hafif kağıt.
Ambalaj kağıdı : Düşük kaliteli hamurdan yapılan, kalın ve ağır maddelerin sarıldığı kağıt.

Amerikan Bristol

Otokopi kağıtları : Üst nüshasına yazılınca alt nüshalarına aynı yazıyı geçiren, kağıt türüdür.

Özel kağıtlar

Aydınger : Daha çok mimarların kullandığı kaygan yüzeyli, saydam özel kağıt.
Ozalit kağıdı : Kalıplardan resim ve yazıları çoğaltmaya yarayan, yüzeyi ışığa karşı duyarlı madde ile kaplı kağıt.

Merve Cıva
Atölye İzmir Grafik Tasarım Eğitmeni

Leave a Reply