Karakalem resim yapmaya başlarken ilk öğrenilmesi gereken şey, kalemin nasıl tutulacağı ve çizginin nasıl atılması gerektiğidir. Bu iki unsur da en önemli başlangıç sistematiğidir. Çünkü çizgi sizin resim yaparken dilinizdir.
Kalem tutmak için elinizi kağıttan olabildiğince yukarıda tutmanız gerekir. Böylelikle el kağıda temas etmez, yapılan çizim dağılmaz. Kısa çizgiler atarken parmaktan destek alınırken, büyük çizgiler bilekten atılmalıdır. Çizgiler büyümeye başladıkça dirsekten, daha büyük çizgilerde de koldan çizgiler atmak gerekir. Çizgiyi öğrenmek resmi öğrenmenin birinci kuralıdır. Bu yüzden olabildiğince kontrollü çizgiler kullanılmalıdır. Kağıt üzerinde çizgilerle çalışmalar yaparak kontrol sahibi olunması sağlanır.
Bir karakalem resminin başarılı sayılabilmesi için kendi içindeki oran ve orantının iyi dengelenmiş olması gerekir. Kompozisyon çizimlerinde de objelerin, figürlerin derinlik değerleri açısından perspektiflerin doğru ve birbirleriyle dengeli olması önemlidir. Herhangi bir figür veya nesne kağıda tam ortalanarak çizilmelidir. Akıcı çizgiler kullanılmalı ve bu çizgilerin ton değerleri bulundukları konuma göre ayarlanmalı. Yakın plandakiler koyu, uzaktakiler açık tonda olmalı. Bu detaylara dikkat ederken bilmemiz gereken temel kurallar Perspektif, Oran Orantı, İnsan anatomisi, Alan Derinliği ve Çizgi Teknikleri dir.
Malzeme Seçimi
Karakalem resim yapmak her şeyden önce doğru malzeme seçimi ile başlar. Yeni başlayanlar için önerilen çizim kalemleri, klasik kurşun kalemlerin B serisi olanlarıdır. HB, 2B gibi kalemler başlangıç seviyelerine uygundur. Desen çizimlerinde daha güçlü etki için kalemlerin numaralarını arttırabilir; 6B, 7B, 8B gibi kalemleri tercih edebilirsiniz. Grafit kalemler de çizgi ve gölge kullanımları için tercih edebileceğiniz özel çizim kalemlerindendir. Ayrıca füzen kalemler de karakalem resim için idealdir. Füzenler dikey olarak çizgi ve desen için, yatay kullanımda da daha farklı dokular elde etmek için kullanılabilir. Resim yaparken sıklıkla kullanacağınız bir diğer malzeme de hamur silgilerdir. Hamur silgiyi dilediğiniz şekilde büyütüp küçültebilir, gölgelendirme aşamasında da resme ışık vermek için kullanabilirsiniz.
Kalem Kullanımı
Karakalem resim yaparken kalem tutuşu en önemli konulardan biridir. Elinizi kağıttan yukarıda tutmak, kalemi de olabildiğince geriden tutarak serbest bırakmak önerilen tekniklerdendir. Öncelikle çizgi çizerek başlamak kalem hakimiyetinizi geliştirmek için önemlidir. Uzunlukları ve aralıkları değişken çizgiler atıp elinizi alıştırmalı, kağıt üzerinde iki nokta belirleyerek düzgün bir çizgi ile bu noktaları birleştirmelisiniz. Bu pratiği yeterince uyguladıktan sonra çalışmanızı kağıda elipsler çizerek devam ettirebilirsiniz.
Karakalemde Perspektif Algısı
Perspektif konusuna temel bir giriş için kağıdınızda bir orta nokta belirlemeli, buradan kağıdı ortadan bölecek bir çizgi çizmelisiniz. Çizginin başı ve sonunu başlangıç noktaları gibi düşünerek kağıdın üst kısmına doğru farklı açılı çizgiler belirleyin. Sonra bu açılardan uzattığınız çizgileri birbirleriyle kesiştirin. Kesişen noktaları belirginleştirdiğinizde karşınıza bir dikdörtgenler prizması çıkacaktır. Böylelikle resminize boyut kazandırabilirsiniz.
Geometrik Şekillerin Çizimi
Resmin temeli olan geometrik çizimlerde bir düzlem belirlemeli, şekilleri düzlem üzerine yerleştirmelisiniz. Perspektif tekniklerini kullanarak düzgün çizgilerle bir dikdörtgenler prizması oluşturabilirsiniz. Silindir çizerken de silindirin tavan ve tabanını oluşturacak yatay çap çizgisi oluşturmalı, tavanda ve tabanda birbirine eşit iki çap belirlemelisiniz. Belirlediğiniz çapları ortadan ve her iki yandan dikey çizgilerle birleştirin. Ardından tavan ve taban çaplarını elipslerle tamamlayarak silindir şekli oluşturabilirsiniz. Daire çiziminde ise başlangıç olarak bir kare çizmeli, kareyi dikey ve yatay çizgilerle sekiz eşit parçaya bölerek çizgileri yuvarlak hatlarla birbirine bağlamalısınız.
Gölgelendirme Teknikleri
Çizdiğiniz geometrik şekilleri gölgelendirmekle işe başlayabilirsiniz. Gölgelendirme için ışığın nereden geldiğini tespit etmeli, gölgelendirmeyi buna göre belirlemelisiniz. Çizmiş olduğunuz dikdörtgenler prizmasında üst taraftaki yüzey en parlak alan olacaktır. Bunun dışındaki yan yüzeyler daha az ışık alacağından buralarda daha koyu bir gölgelendirme yapmanız önerilir.
Hatice Çakır
Atölye İzmir Resim Eğitmeni