Animasyon filmlerini izlerken eğer iyi bir filmse mutlaka kendinizi filmin içinde kaybolmuş bulursunuz. Bunun sebebi buradaki hareketlerin çok doğal olmasıdır. Herhangi bir mekaniklik hissi yoktur. Doğal dünyanın fizik kurallarına uyan şeyler izlersiniz. Tabii birkaç abartı hareket ve olağanüstülükler her zaman animasyonun doğasında vardır fakat bunlar filmin genel gerçekçiliğimi bozmaz. Bir animasyon filmi yaparken bu yüzden bu doğallığı ve gerçekçiliği sağlayacak bazı prensipler var. Konuyu animatör Frank Thomas ve Ollie Johnston, 1981’de yazdıkları ‘Illusion of life’ adlı kitapta 12 kural olarak çok güzel bir şekilde anlatmış. Şimdi sizlere bu 12 kuralsan bahsedeceğim.

1. Ezilme Ve Esneme (Squash and Strech )

Fizik kurallarına göre yumuşak nesneler bir yerden düştüklerinde önce ezilir sonda da esnerler. Bu ikisinin oranı birbiriyle orantılıdır. Yani ne kadar ezilme varsa o kadar esneme var demektir.

2. Hazırlık Hareketi (Anticipation)

Bir eyleme geçmeden önce bu eylemin gerçekleşmesi için bir hazırlık hareketine ihtiyaç vardır. Eğer koşacaksanız kendinizi ileriye atmak için önce biraz geriye gidersiniz. Bu hareketin doğal şekildir. Aynı prensibi animasyonda da uygulamalısınız.

3.  Sahneleme (Staging)

Ve tabii ki olmazsa olmaz kural ışığın ve gölgenin yarattığı derinlik hissidir.

4. Baştan Sona Ve Pozdan Poza (Straight Ahead And Pose To Pose)

Animasyon filmi öncesinde  mutlaka bir storyboard oluşturuyoruz. Ve anahtar kareler dediğimiz sahneleri çiİypruz. Daha sonra bu anahtar karelerin arasındaki hareketler doğal olarak çıkmış oluyor. İşte bunyaptığımız Pozdan Poza yöntemi.

Baştan sona yönteminde ise filme başlar ve diğer sahneleri daha sonda planlarsınız. Bu biraz daha tecrübe gerektiren zor bir tekniktir. Yeni başlayanlar her zaman pozdan poza tekniğini denemeliler.

5.Takip Edilen Hareket ve Örtüşen Eylem (Folow Through and Overlapping Action)

Bir eyleme başladığınızda bu eylemin bir ön hazırlığı var demiştik. Hareket başladıktan sonra ise tüm uzuvlar aynı hızla hareket etmez. Ve hareket bittiğinde de bu farklı hızlara bağlı olarak her bir uzuv farklı sürelerde tamamen durur.

6. İvmelenme ve Yavaşlama (Slow In, Slow Out)

Hareket konusuna devam ediyoruz. Hareketin ön hazırlığını yaptık, harekete başladık. Bu hareket belli bir ivmeyle devam edecek. Koşmaya başlama esnasından birkaç saniye sonra hızlanmaya başladık ve dururken de belli bir ivmeyle yavaşlayacağız. Bu hareketler ne kadar akışkan ve yumuşak olursa gerçekçilik o kadar fazla olur.

7. Yay (Arc)

İnsan vücudu hareket halindeyken yay çizmeye meyillidir. Ellerimizi, kollarımız ve bacak hareket ettirdiğimize bir yay çizerler.

8. İkincil Hareket (Secondary Action)

Bir eylemi yaparken ikinci bir eylemde daha bulnuyor olabiliriz. Bu durum oldukça olağandır. Siz de mutlaka karakterlerinize ikincil hareketlerde bulundurun. Bu gerçekçiliği artıracaktır. Mesela bir işi yaparken yüzde oluşan mimikler hareketi daha da güçlendirecektir.

9. Zamanlama ( Timing)

Animasyon filmini oluştururken arka arkaya sıraladığımız kareleri kullanıyoruz. Ve bunların sayısı en az 24 olmak zorunda ki insan gözü akışkan bir hareket izlenimi alabilsin. İnandırıcışığı sağlamak için buna çok dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda hareketleri de doğru zamanlamalısınız. Her hareketin kendi doğal hızının yanında bir de zamanı vardır.

10. Abartma ( Exaggeration)

Başta da bahsettiğim gibi abartılar animasyonun doğasında vardır. Diğer kuralları uyguladığınızda bu abartılar çok doğal gözükecek ve izleyici durumu saçma bir şeymiş gibi algılamayacaktır. Bu tür abartmalar filme canlılık ve dinamizm katar. Abartıdan kaçınmayın.

11. Kaliteli Çizim ( Solid Drawig)

Animasyonu belki 2 boyutlu belki de 3 boyutlu şekilde oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki ikisinin de başlangıcı çizimden geçer. Doğru bir çizim tabiki olmazsa olmazlarımıdan. Hacmi ve anatomiyi, ışık ve gölgeyi doğru kompoze etmelisiniz.

12. Çekicilik ( Appeal)

Bu kural biraz da sizin karakterleriniz ve konunuzla ilgili. Karakterlerinizi ne kadar geniş anlamda tanıtır ve onları derinleştirirseniz izleyici onunla o kadar bağ kuracaktır. Aynı şekilde konuyu ne kadar doğru planlarsanız izleyiciyi o kadar içine alacaktır.

Merve Coşkan
Atölye İzmir Grafik Tasarım Eğitmeni

Leave a Reply