Dikiş makinesi seçimi sıklıkla karşılaştığımız bir soru. Hangi dikiş makinesini almalıyım? Hangisi amacıma daha uygun? Hangisi şu anki durumuma en uygun?
Öncelikle dikiş makinesi markalarını tanıyalım; Singer, Pfaff, Bernina ,Bindallı, Zetina, Toyota, Brother, Juki, Janome… Bu makine markalarının bazıları sadece ev tipi dikiş makinesi üretimi bazıları sadece sanayi tipi dikiş makinesi üretimi, bazıları da her iki durum için de üretim yapıyor. Aynı zamanda bu saydığımız üreticilerin bazılarının overlok makinası, reçme makinası, düğme dikme, ilik açma makinalarıda mevcut. Üretimi yapılan bu makinaların ortak özelliği hepsinin düz dikiş yapıyor olması ama asıl önemli olan bunun dışında hangi amaca hizmet ettiği. Ev tipi makinaların en basitinden en teferruatlısına kadar hepsinde var olan özellikler ilik açması, zigzag dikiş yapması, dikiş kitleme sisteminin olması ve tabii ki istediğimiz ölçüde dikiş dikebilmesi; bunun dışında istediğimiz her özellik ve dikiş çeşidi makinenin fiyatını artırmaktadır (iplik geçirme aparatı, fazladan dikiş örnekleri, ipliğini otomatik kesme, pedalsız çalışma, hız ayarlayabilme, düğme dikme vb)
Başlangıç seviyesinde makineye dair tüm teknikleri rahatça ve kolaylıkla öğrenebilmek için fiyat ve özellik bakımından daha uygun makineler alabiliriz. Çünkü sadece dikiş özelliği olan makineler bozulmalara karşı daha dayanıklıdır. Başlangıç seviyesindeki öğrencilerimiz için bizim de atölyemizde kullandığımız makineler Singer 3229 modelidir. Dikiş konusunda gerekli profesyonelliğe ulaşınca daha özellik barındıran makineler ya da sanayi tipi dikiş makineleri tercih edilebilir.
Overlok makinesi olarak da eğer  sadece kenar temizleme ve basit esnek kumaşlarda kullanılacaksa Singer  14SH654 ev tipi 4 iplik overlok makinesi tercih edilebilir. Eğer esnek kumaş bir ürün grubu üretim yapılacaksa bunun için de 5 iplik overlok makinesi kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki güzel, sağlam bir dikiş sadece çok iyi bi dikiş makinesi tercihiyle elde edebileceğimiz bir şey değil. Güzel ve sağlam bir dikiş ve üretim için doğru teknikler, doğru kumaş, doğru iğne ve doğru iplik bütünlüğü sağlanmalıdır.
Selin Türkyılmaz
Atölye İzmir Modelistlik Eğitmeni

Leave a Reply