Sürdürülebilirlik teması, covid-19 virüsünden sonra hayatımızın bir parçası haline gelmek zorundaydı. 2020 öncesinde de doğa dostu ürünler vardı tabi ki ama artık neredeyse endüstrinin her ürünü sürdürülebilir olmak zorunda. Aksi takdirde bizleri çokta iyi bir gelecek beklemiyor olabilir. On yıl önce moda tasarımı okuyan bir öğrenci, moda sektöründe yer alan bir marka ya da moda sektöründe çalışan herhangi biri, sürdürülebilirlik konusunda bilgili olmak zorunda değildi. Sürdürülebilir konusu hiçbir yerde geçmiyordu. Sürdürülebilir içerikli bir moda eğitimi de yaygın değildi. Bu alan fazlasıyla teknik bir alan olarak görülürdü. Fakat yıl 2022 ve biz sürdürülebilirliği modadan ayrı bir kavram olarak görmeyi bırakmalıyız ve kariyerimize, eğitimimize ve yaşam kültürümüze sürdürülebilirliği koymalıyız.
UNIVERSITY OF ARTS LONDON
University of Arts London, tasarım ve iletişim odaklı eğitim programları sunan ve beraberinde 6 okulu kapsayan, Londra merkezli dünyaca ünlü bir üniversitedir. Bu okullardan biri Central Saint Martins. Kabul oranı sadece yüzde 6 olan bu okul, dünyanın en ünlü moda tasarımcılarını yetiştirmiştir. Örneğin; Alexander McQueen, Stella McCartney, John Galliano, Bora Aksu bunlardan sadece birkaçı ve hâlâ daha yetiştirmeye devam etmekte. Londra’da bulunan Central Saint Martins, mücevher tasarımından mobilya tasarımına, çok geniş bir program yelpazesine sahiptir. Yüksek lisans programları ise daha da detaylı ve geniş bir program listesi sunmaktadır.
Central Saint Martins’in yüksek lisans programları arasında bir konu dikkat çekmekte: MA Material Futures,
Material Futures programı disiplinlerarası bir yaklaşımla, geleceğin materyal sıkıntısını öngörülebilen ve yenilikçi bakış açısıyla yeni materyaller geliştiren ve kullanan tasarımcılar yetiştirmeyi hedeflemekte. Adı üstünde bu bölüm malzemeyi esas alıyor ve eğitimi bu eksende kurgulamakta. Özellikle teknolojinin ve el işinin bir araya geldiği, analog ve dijital dünyaları harmanlayan ve iki yıl süren bir yüksek lisans programıdır.
MA Textile Design ise Chelsea College of Arts bünyesinde, sürdürülebilirliği merkezine oturtan tekstil tasarımına odaklanmakta. 15 ay süren programda ve konuları arasında dönüşüm odaklı tasarım, etik hammadde satın alımı, teknik ve bilimsel inovasyon, aktivist tasarım ve çevresel/kitlesel etki gibi moda ve tekstil sektörünün geleceğini belirleyen başlıklar yer almakta.
Yine UAL çatısı altında yer alan London College of Fashion’ın, Center for Sustainable Fashion’a ev sahipliği yapmakta. Bu sürdürülebilir moda merkezi, online kurs imkanıda sunmaktadır.
AMD AKADEMIE MODE & DESIGN
Hamburg merkezli AMD Akademie Mode & Design, 30 yıldan fazladır moda, tasarım, iletişim ve yönetim alanlarında eğitim vermektedir. Aynı zamanda beş farklı şehirde de kampüse sahiptir. Lisans programları arasında Moda Tasarımı, Moda Yönetimi, Moda iletişimi gibi bölümler yer almaktadır. Okul, yüksek lisans olarak ise Ürün ve Perakende Yönetiminin yanı sıra Moda ve Yaratıcı Endüstrilerde Sürdürülebilirlik programını sunmaktadır.
Programın detaylarına baktığımızda ise, Berlin’de olduğunu ve sürdürülebilir tasarım stratejileri, sürdürülebilir üretim ve yönetim konuları üzerine yoğunlaştığını görebilmekteyiz. Bölüm, çok disiplinli bir yaklaşım benimsemekte ve modanın günümüzdeki ve gelecekteki sorunlarını çözme hassasiyetine ve bilgisine sahip olan profesyoneller yetiştirmeyi hedeflediğini söyleyebilmekteyiz.
POLIMODA
İtalya’nın ve dünyanın önde gelen moda okullarından Polimoda, sektöre yakınlığıyla farklılaşmaktadır. Floransa’da bulunan ve özel bir laboratuvara da sahip olan okul, özellikle sektörün ihtiyaçlarına cevap vermek konusunda oldukça hızlı, aynı şekilde eğitmenlerini sektörden seçerek yapabileceğinin en iyisini yapmakta ve öğrencilerine staj imkanları sunmaktadır.
Moda şirketleri için yeni nesil sürdürülebilirlik uzmanlarını ve dönüşümsel ekonomi yöneticilerini yetiştirmeyi amaçlayan bir bölüm de Polimoda’nın Sustainable Fashion yüksek lisans programıdır. Özellikle 2019 yılından sonra sektörün ihtiyaç duyduğu çeşitlilik ve kapsama (diversity and inclusion) alanında çalışmak isteyenler için de program içeriği oldukça uygundur.
Etik moda, sistemsel düşünce, geri dönüşümlü iş modelleri, ekolojik tasarım, ileri dönüşüm, şeffaflık gibi kelimeler artık moda literatüründe yerini sağlamlaştırmış durumdadır. Moda markaları da bu yönde gelişerek yeni iş alanları yaratmaktadırlar. Bu yüksek lisans programı moda sosyolojisi, kültürel antropoloji, kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilir yönetim ve üretim gibi alanlarda ders içeriği sunmaktadır. Dersler, Nisan ayından Aralık ayına kadar sürmekte ve bu bölümde, öğrencilere burs olanakları sağlamaktadır. Ayrıca Polimoda’da Sürdürülebilir Moda kısa kursuna da gidebilme imkanınız vardır.
ACCADEMIA COSTUME MODA
Business of Fashion sitesine göre, UAL ve Polimoda gibi, dünyanın en iyi moda okulları arasında yer alan başka bir okul, Roma merkezli Accademia Costume Moda. Okul İtalyan tekstil firmaları ile işbirliği içindedir. Okulda, Fabrics Innovation Design diye bir yüksek lisans programı açılmaktadır. Programın amacı tekstil tasarımında inovasyon, yeni teknolojiler, materyal seçimi konusunda öncü profesyoneller yetiştirmektir. Programın teknik önderliğini okulun eski mezunu ve şu anda Louis Vuitton’un kumaş geliştirme sorumlusu olarak çalışan Marco Mastroianni yapmaktadır. Program aynı zamanda industry project adı altında bir bitirme projesini de içermekte.
Accademia Costume Moda aynı zamanda bir yıllık Sürdürülebilir Moda yüksek lisansı programı da sunmakta.
Gucci’nin eski kreatif direktörü Frida Giannini ve şu anki kreatif direktörü Alessandro Michele de okulun eski mezunları arasındadır.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
İTÜ, tekstil mühendisliği anabilim dalı altında Yenilikçi Teknik Tekstiller adlı bir Yüksek Lisans programı açtı. Programın kontenjanı 30 kişi ve program İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından desteklenmektedir.
Programın sayfasından alınan bilgiler aşağıda yer almaktadır:
- Yenilikçi teknik tekstillerin farklı alanlarında hammaddeden nihai ürüne kadar yer alan tüm süreçler hakkında detaylı bilgi sahibi olan,
- Yenilikçi teknik tekstiller alanında teknolojik problemlere çözüm getirmek ve gelecekteki gelişmelere öncülük etmek için gerekli bilgi ve donanıma sahip olan,
- Yenilikçi ve özgün teknik tekstil ürünleri tasarlama, geliştirme ve son kullanım alanına bağlı olarak ürün kalitesini değerlendirme becerisi kazanmış,
- Programın sunduğu disiplinler arası perspektif sayesinde mesleklerinde rekabet avantajı yaratabilme potansiyeline sahip,
- Yenilikçi teknik tekstiller alanında güncel gelişmeleri ve çalışmalarını nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak, yazılı, sözlü ve görsel olarak, kendi dilinde veya yabancı dilde aktarabilme becerisi kazanmış mezunlar yetiştirmektir.
Moda sektöründe profesyonel olarak sürdürülebilirlik alanında çalışmak isteyenler bu konuda yayın yapan dernekleri, kanaat önderlerini ve markaları takip ederek bilgi hazinelerini ve hassasiyetlerini geliştirebilirler. Moda sektörü, sürdürülebilirlikle ilgili kariyer yollarını yeni yeni belirlemeye çalışmaktadır. Bu sebeple, şirketler ve çalışanlar geleceğin mesleklerini birlikte şekillendirebilecekler.
Atölye İzmir eğitim kurumumuzda, kısa veya uzun dönemli moda okulu programı ve portfolyo hazırlık programını satın alarak, sizde bizimle beraber sürdürülebilir moda okullarından herhangi birine girmeye hak kazanabilirsiniz.
https://modakariyeri.com/surdurulebilir-moda-egitimi-veren-okullar/
Neslihan Karadağ – Tekstil ve Moda Tasarımcısı – Eğitmen