Yapılan pek çok araştırmada modanın tarihçesinin tarih öncesi devirlere kadar uzandığı tespit edilmiştir. Zamanla insanlığın gelişimine bağlı olarak moda da sürekli gelişen değişen bir olgu halini almıştır.
Moda her ne kadar bir toplumdaki giyim anlayışını ifade ediyor gibi görünse de evimizdeki perdelerden kullandığımız aksesuarlara, cep telefonlarımızdan sosyal yaşamımıza kadar her şey modanın farklı alanlardaki izdüşümüdür. Moda denildiğinde ilk akla gelen kıyafet olsa da, moda birçok farklı alanda faaliyet gösterir. Müzikten mimariye, sanattan edebiyata, tiyatrodan yemeğe kadar oldukça geniş bir alanı etkisi altına almıştır. Her alanın zaman zaman kendine has bir modası sükse yaptığı bir dönem olur. Bazen sıradan bir saç tokası bazen bir dergi bazen de bir ayakkabı ya da terlik o dönemde çok trend olabilir. Moda kelimesi 1400 lü yıllardan önce kıyafet kombini anlamına gelmiş olsada, zamanla insanlar ve farklı toplumlar tarafından o dönemde en çok kullanılan beğenilen, giyilen kıyafetler anlamına gelmiştir.
Dünyada moda 1920’li yıllarda Chanel in ,bir moda evi açması ile moda tarihine bir imza niteliği taşımıştır. 1927’de ise Salvatore Ferragamo İtalya’da ayakkabı üretimine başlayarak moda dünyasına adını yazdırmıştır. Mantardan yapılmış sivri topuklu ayakkabılar ve platform topuklar ile büyük bir üne kavuşmuştur.Aynı şekilde 1933’te Rene Lacoste, dünyaca meşhur timsah logolu t-shirt tasarlayarak, moda dünyasında etkisini hala günümüzde de sürdürmekte olan bir marka olmayı başarmıştır. Her gelen modacı, kendi tarzını yaratarak farklı kesimlere hitap etmişlerdir. Kimi zaman eski bir giyim tarzı yeniden moda olurken kimi zaman tamamen orjinal bir moda akımının trend olduğunu görüyoruz. Özellikle 20.yy’dan sonra daha fazla gelişim gösteren moda, insanların sürekli takip ettikleri bir alan halini almıştır.Gerek kendimiz için gerekse yakınlarımıza alacağımız kıyafetleri tercih ederken belirli bir moda trendine göre alırız. Her ne kadar böyle olmadığını iddia etsekte aslında gerçek budur. Bazen de aynı anda farklı tarzları benimseyebiliriz. Örneğin günlük hayatımızda işte, evde bohem ya da daha rahat tarz giyinirken , bir düğünde yada bir davette bambaşka daha şık daha ağır kıyafetler seçebiliyoruz.
Görüldüğü üzere moda bırakın seneler içindeki dünyada ki değişimini birey olarak bile kendi yaşamımızda sürekli değişen gelişen bir olgu halini almıştır. İnsanın o günkü psikolojisine, , gideceği yere, vücudunun yapısına göre farklılık göstererek şekillenmiştir.
Evet çok klişe olan bir sözle satırlarımıza son verelim ‘Moda kendine yakışanı giymektir.’
Ümran Kayan / Atölye İzmir / Moda Tasarımcı, Eğitmen